Istorija i ljudi

Filipini imaju bogatu istoriju koja predstavlja kombinaciju azijskih, evropskih i američkih uticaja. Pre španske kolonizacije 1521. godine, Filipinci su imali bogatu kulturu i trgovali su sa Kinezima i Japancima. Španska kolonizacija dovela je do izgradnje Intramurosa 1571. godine, „zidnog grada“ koji se sastoji od evropskih zgrada i crkava, replikovanih u različitim delovima arhipelaga. Filipinosi ostvaruju nezavisnost 1898. godine, nakon 350 godina i 300 pobuna. Iste godine Filipini su postali prva i jedina kolonija Sjedinjenih Država. Nakon filipinsko-američkog rata, Sjedinjene Države su uvele široko rasprostranjeno obrazovanje na ostrvima. Filipinci su se borili zajedno sa Amerikancima tokom Drugog svetskog rata, posebno u poznatoj bitci Bataana i Corregidora gde su usporili japanski napredak I time spasili Australiju. Potom su vodili gerilski rat protiv Japana od 1941. do 1945. godine. Filipini su ponovo postali nezavisni 1946. godine.

Filipinci su ljudi koji vole slobode, vodili su dve mirne, bezbrojne revolucije protiv onoga što su doživljavali kao korumpirani režimi. Filipini su danas demokratska država što potrđuje 12 engleskih nacionalnih novina, 7 nacionalnih televizijskih stanica, stotine kablovskih TV stanica i 2.000 radio stanica.

Filipinci su zabavni ljudi, sa mnoštvom različitih praznika koji se vakodnevno obeležavaju. Filipinci rado primaju strane goste u svoje domove.

Comments are closed.